PROJECT DETAIL

Gedurende het post-intiele traject (werk en opleiding) van de opleiding tot restaurator aan de Universiteit van Amsterdam heb ik een aantal weken gewerkt voor The National Trust, in Knole House, Sevenoaks UK. Siobhan Barratt ACR. was hierin coordinator.

Knole House is een van grootste historische huizen van de National Trust en ligt midden in een prachtig park. Een fantastische locatie met een heel bijzonder huis. Knole house dateert uit 1465 wanneer Thomas Bourchier, archbischop van Canterbury, het huis bewoont. Het is niet bekend wat er voor die tijd stond of nog staat als hij het koopt. Het huis in zijn huidige vorm bestaat uit verschillende historische bouwfasen waarin het oorspronkelijke deel uit de 15e eeuw is uitgebreid met aanbouw en het interieur is aangepast aan de tijd. Twee belangrijke bewoners zijn Henry the VIII die een hele vleugel rondom liet aanbouwen rond 1540 en Thomas Sackville (1566-1608) de eerste Sackville die Knole bewoont en grote wijzigingen aanbrengt in het interieur. Door de functie van Thomas Sackville (Chancellor of the Court of Augmentations) aan het hof had hij de beschikking over kwalitatieve ambachtsmannen en kon hij afgedankt koninklijk meubilair overnemen. Dit heeft o.a. gezorgd voor de hoge kwaliteit van het interieur en de collectie van Knole.

Een van de 19 ruimtes van Knole die openstaat voor publiek (totaal 365 kamers) is de Cartoon gallery. Deze hal is zeer rijk gedecoreerd met gesneden houten driedimensionale onderdelen. Grote vlakke beschilderde panelen en doeken bekleden de wanden tussen de ramen en de lambrisering. Hierop zijn grotesken afgebeeld. Vormen en figuren geïnspireerd op de ornamentiek van de opgegraven resten van een Romeins Paleis.

De schilderingen langs de lambrisering zijn deels op doek en deels op houten delen opgezet. De schildertechniek en kwaliteit van de schilderingen verschilt ook. Dat de panelen en doeken uit verschillende periodes komen doet dit sterk vermoeden. De schilderingen op hout zijn schoongemaakt (vuil is afgenomen) en losse verf is geconsolideerd. Hierbij is samengewerkt met schilderijenrestaurator Melanie Caldwell.

 

 

Year: 2014
Customer: The National Trust
Project: Knole House