PROJECT DETAIL

 

Een prachtige vrijstaande villa uit 1900 in Hilversum (gemeentelijk monument) onder architectuur van J.G. Briet werd vanuit een bedrijfsfunctie weer een gezinswoning. Het oorspronkelijke vroeg 20e eeuwse interieur- de betimmering- bleek nog grotendeels aanwezig. Zeer veel gedetailleerd snijwerk met in elke kamer een andere (neo-)stijl, passend bij deze tijdsperiode. Soms onbeschilderd. Maar in twee kamers in een zeer hard witte kleur overschilderd. Het houtsnijwerk van vogeltjes, vleugels en wijnranken dat allemaal was verwerkt in kozijnen, schouwmantels en lijsten, was o.a. met een dikke witte verflaag bedekt. Om inspiratie te vinden voor de nieuwe uitmonstering ben ik op zoek gegaan naar eventueel onderliggende historische verflagen.

Dit leverde interessante en mooie resultaten op.

Onder het wit met zilver bleek een zacht vergrijsd groen aanwezig te zijn, waarbij de rozetten, bandwerk, strikken en bloemslingers oorspronkelijk in een bronsimitatie waren uitgevoerd.

De ‘vogeltjeskamer’ kwam tot leven toen het dichtgelopen houtsnijwerk werd ontdaan van de het opliggende verflagenpakket. Ook bleek een marmerimitatie aanwezig te zijn op de schouw. De betimmering was oorspronkelijk in zwart uitgevoerd, wat tezamen met de prachtige houten vloer een luxe uitstraling moet hebben gegeven.

De resultaten hoeven echter niet per definitie altijd leiden tot het terugbrengen van de kleurstellingen. Het geeft de eigenaar wel voldoende informatie en begrip van de ruimten/je huis en laat vaak beter de bedoeling van een interieurontwerp zien. Dit levert een basis om beslissingen te nemen over eventuele aanpassingen of reconstructies.  In dit geval heeft het gevonden groen en brons de toekomstige bewoners geïnspireerd om het om deze manier ook te laten terug brengen. Op termijn zal de marmerimitatie en het houtsnijwerk in de vogeltjeskamer verder aangepakt worden.

Het onderzoek heeft de bedekte ‘waarde’ van het huis in feite weer zichtbaar gemaakt. Het toont de historische gelaagdheid van de woning en geeft inspiratie. Het was erg leuk om met de bewoners samen hun nieuwe huis te kunnen ontdekken wat nu toch al zo’n 116 jaar op zijn plek staat.

Year: 2016
Project: Kleurverkenning