Ik ben Hinke Sigmond en (na een carrière als jurist) gekozen voor een vak dat mijn passie voor geschiedenis en de kunsten combineert: restaurator van Historische Binnenruimten en Kleurhistorisch onderzoeker. Hieronder valt restauratie en onderzoek van schilderingen verbonden aan het interieur zoals plafond/muurschilderingen en behangsels, op diverse ondergrond. Daarnaast voer ik kleurhistorisch onderzoek uit op zowel exterieur als interieur, op zoek naar de historische context of kleurstelling.

Hiertoe heb ik de opleiding Conservering en Restauratie -specialisatie Historische Binnenruimten aan de Universiteit van Amsterdam gevolgd en de master cum laude afgerond. Daarna heb ik het tweejarige post-initieel traject aan de UvA volbracht. Hier ligt de nadruk op de praktijk en heb ik diverse stages gelopen; onder meer bij The National Trust (Knole House – Sevenoaks); Rijksmuseum van Oudheden (uitvoering van restauratie op zaal), de SRAL (Clemenskerk in Hilversum) en medewerking aan promotieonderzoek van Ige Verslype (restaurator schilderijen Rijksmuseum) binnen het kader van het NWO-Vidi project geleid door dr.Margriet van Eikema-Hommes. Onderwerp was onderzoek naar interieur/schilderingen in onder andere Huize de Dieu (Alkmaar) en Oud-Amelisweerd (Utrecht).

Als zelfstandig restaurator werk ik ofwel individueel ofwel in teamverband met collega’s op projecten. Meedenken over integratie van historische lagen binnen een nieuwe functie, bestemming of inrichting; het ontdekken van verhalen dat een pand verteld en zo waarde kunnen terugbrengen en behouden van geschiedenis, zijn voor mij de leuke kanten in dit vakgebied.
Verflagen laag voor laag vrijleggen is tenslotte een van de meest snelle en tastbare manieren van tijdreizen.

Publicaties:
– ‘De mens achter de restauratie’ – 2013 – Tijdschrift voor de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed 2013-2
https://cultureelerfgoed.nl/sites/default/files/publications/rce-tijdschrift-2-2013.pdf
– The original appearance of the ‘painted chamber’ in Huis de Dieu, Alkmaar (1742–1744): the discovery of a remarkable finish by Ige Verslype, Hinke Sigmond, Richard Harmanni, Katrien Keune and Margriet van Eikema Hommes from ‘Macro to Micro: Examining Architectural Finishes’ (Mary Jablonski and Kirsten Travers Moffitt, eds).
http://www.archetype.co.uk/publication-details.php?id=268 published by Archetype Publications Ltd.